Chris Derikx

Chris Derikx

Chris Derikx

Dirigent Chris Derikx

Chris Derikx is geboren op 21 oktober 1980 en opgegroeid in Broekhuizenvorst.
Vanaf 1999 studeerde hij het hoofdvak HaFa-directie op het conservatorium van Maastricht bij Dhr. Jo Conjaerts. In datzelfde jaar werd hij ook aangenomen voor het hoofdvak bugel bij Dhr. Theo Wolters. Hij heeft later de overstap gemaakt naar hoorn. Ondertussen is Chris Derikx voor beide hoofdvakken afgestudeerd. Voor HaFa-directie op 13 februari 2004 m.m.v. de toenmalige F.K.K.L. Zijn hoornstudie heeft hij in juni 2007 afgesloten op het Artez conservatorium te Arnhem bij Dhr. Stephan Blonk. Op 3 februari 2010 heeft Chris de Masterstudie HaFaBra-directie op het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Dhr. Alex Schillings afgesloten met het orkest F.K.K.L. “Bereden Wapens”. Het enige professionele fanfareorkest ter wereld.

Als jonge ambitieuze dirigent heeft Chris momenteel een drietal orkesten onder zijn hoede, te weten: harmonie “St. Gregorius” uit Haaren, Koninklijke Fanfare “St. Caecilia” uit Puth en Fanfare “Muziekvereniging Concordia” uit Meterik. Ondanks zijn jeugdige leeftijd heeft hij al een aantal kampioenschappen met diverse orkesten op zijn naam staan. Namelijk het Limburgs Kampioenschap in 2004, 2006, 2008 en 2009 en het Nederlands Kampioenschap in 2005, 2007 en 2009. Tijdens het WMC van 2009 behaalde hij met Koninklijke Fanfare “St. Caecilia” uit Puth een 3e plaats in de 1e divisie fanfare met het hoogste aantal punten van alle Nederlandse deelnemers. Deze prestatie werd tijdens het WMC van 2013 verbeterd door met de fantastische score van 95 punten de WERELDTITEL in de 1e divisie fanfare in de wacht te slepen.

In 2009 was hij halve finalist van de internationale dirigentenwedstrijd van het WMC. Tijdens het “Concours International de Direction d’Orchestre d’Harmonie” in Ville d’Avray (Parijs) met L’Orchestre d’Harmonie de la Police Nationale werd in maart 2012 een eervolle finaleplaats behaald en eindigde in deze wedstrijd als 3e in een groot mondiaal deelnemersveld. In het kader van zijn studie heeft hij als gastdirigent opgetreden met gerenommeerde orkesten in binnen- en buitenland.

In 2012 nam hij het voortouw om het “Zuid Nederlands Fanfare Initiatief” (ZNFI) op te richten. Dit semi-professionele projectorkest heeft zich tot doel gesteld om fanfaremuziek op het allerhoogste niveau te realiseren.

Naast zijn werkzaamheden als dirigent van bovengenoemde verenigingen en het ZNFI, houdt hij zich bezig met dirigenteducatie. In dat kader is hij sinds 2013 als gastdocent actief op het Fontys Conservatorium in Tilburg. Daarnaast is hij bestuurslid van de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs.